Pilsētas nosaukums
Uz saturu

Alūksne ir pilsēta Vidzemes austrumos Alūksnes augstienē. Alūksne atrodas 202 km attālumā no Rīgas, Alūksnes ezera krastā. Alūksnē bieži vien ir pirmās un pēdējās salnas, bargākās ziemas un īsākās vasaras. Kad citur jau plaukst ceriņi, Alūksnes pakalnos vēl zied ievas. Arī pirmās vizbulītes te uzplaukst pāris nedēļu vēlāk, bet bērzi nodzeltē agrāk. Tas ir tāpēc, ka Alūksne atrodas aptuveni 200 metru virs jūras līmeņa. Augstākais punkts ir Tempļa kalns – 217 m virs jūras līmeņa.

1920. gadā Alūksnei piešķīra pilsētas tiesības.

Tā ir zaļu pakalnu, dārzu un parku pilsēta. Alūksnes ezerā iestiepjas Kapsētas pussala, kas atdala Alūksnes līci no pārējā ezera. No stāvajiem ezera krastiem paveras skaists skats uz pilsētu. Šis ir vienpadsmitais lielākais Latvijas ezers pēc virsmas platības. Ezera maksimālais dziļums sasniedz 15,2 m. Pēc vides speciālistu atzinuma Alūksnes ezers ir viens no tīrākajiem ezeriem Latvijā.

Fotogalerija Iepriekšējs Vēsture Pirmais uzdevums Otrais uzdevums Trešais uzdevums Ceturtais uzdevums Ģeogrāfija Pirmais uzdevums Otrais uzdevums Trešais uzdevums Ceturtais uzdevums Nākamais