Pilsētas nosaukums
Uz saturu

Tukuma lepnums ir Durbes pils. Pils vēsture ir saistīta ar vāciešiem. Vācu muižnieku dzimtām Durbes pils piederēja līdz 1920. gadam.

Durbes pils būvniecību sāka Grāfa fon Grothusa dzimta. Pirmo reizi Durbes pils dokumentos minēta 1644. gadā. Tā piederēja Šlokenbekas muižas saimniekiem.

Grāfa Mēdema dzimta Durbes pili iegādājās 1818. gadā un sāka tās pārbūves darbus. Vēl mūsdienās pils ieeju rotā lielas kolonnas un lauvu skulptūras. 1848. gadā pili nopērk barona fon Rekes dzimta. Šai dzimtai pieder daudzas muižas un pilis Latvijā, bet par Durbes pili viņi nerūpējas.

Latvijas Republikas valdība 1923. gadā Durbes pili piešķir dzejniekam Rainim. Dzejnieks ēku uzdāvina skolotājiem. Tajā tiek rīkotas bērnu vasaras nometnes. II Pasaules kara laikā Durbes pilī ir kara hospitālis. Pēc kara pilī ierīko sanatoriju un slimnīcu. 1991. gadā Durbes pili nodod Tukuma muzeja rīcībā. Sākas pils atjaunošanas darbi.

Durbes pils komplekss sastāvēja no vairākām ēkām. Ir saglabājušās trīs celtnes. Vislielākā ir kungu jeb baronu māja. Nama pirmajā stāvā ir atjaunota parketa grīda, krāsnis, tapetes, ir arī restaurētas mēbeles. Telpas ir iekārtotas 18., 19. gadsimta stilā. Otrajā stāvā var aplūkot gleznas. Trešajā stāvā ir apskatāms Durbes pils kompleksa makets.

Abpus kungu mājai ir vienkāršas celtnes. Vienā – saimniecības ēkā – gatavoja ēdienu un mazgāja veļu. Mūsdienās tur glabā zemnieku un amatnieku darbarīkus. Otrā ir kalpu māja, tajā dzīvoja pils kalpotāji. Šodien te ir muzeja darbinieku ēka.

Fotogalerija Iepriekšējs Vēsture Pirmais uzdevums Otrais uzdevums Trešais uzdevums Ceturtais uzdevums Ģeogrāfija Pirmais uzdevums Otrais uzdevums Trešais uzdevums Ceturtais uzdevums Nākamais