Pilsētas nosaukums
Uz saturu

Kuldīga ir pilsēta Kurzemē ar senu vēsturi. Pilsēta atrodas abos upes Venta krastos. Pilsētas lielākā daļa atrodas upes kreisajā krastā. Šo pilsētas daļu sauc par Pārventu. Pilsētas robežās Ventas krasti ir stāvi, tas piešķir ainavai reljefu.

Ventas senleja posmā no Kuldīgas līdz Abavas ietekai ir īpaši aizsargājama teritorija – Ventas ielejas dabas liegums. Pilsētas vēsturiskā apbūve un daba veido vienotu ansambli. Šis skaistums ir novērtēts. 2011. gadā to iekļāva UNESCO Pasaules mantojuma Latvijas nacionālajā sarakstā.

Pilsētas robežās plūst vairākas Ventas pietekas. Zināmākās ir Alekšupīte un Krāčupīte. Alekšupīte vecpilsētā tek starp senajiem namiem un atgādina slavenos Venēcijas kanālus. Uz Alekšupītes ir augstākais Latvijas ūdenskritums. Tas ir apmēram četrus metrus augsts. Agrāk ūdenskritums tika izmantots dzirnavu darbināšanai, tādēļ virs ūdenskrituma uzcelts dzirnavu aizsprosts.

Vēl slavenāka ir Ventas rumba. Tas ir Eiropā platākais ūdenskritums. Rumbas platums ir atkarīgs no ūdens daudzuma upē. Palu laikā tas var sasniegt 270 metrus, bet pārejā laikā ūdens līst pāri 110 metrus platai un 2 metrus augstai dolomīta kāplei. Lejpus Ventas rumbas upē veidojas vairākas nelielas salas un sēres. Kuldīgu apmeklē daudz tūristu.

Fotogalerija Iepriekšējs Vēsture Pirmais uzdevums Otrais uzdevums Trešais uzdevums Ceturtais uzdevums Ģeogrāfija Pirmais uzdevums Otrais uzdevums Trešais uzdevums Ceturtais uzdevums Nākamais